W ramach projektu ewaluacyjnego w zakresie wychowania zdrowotnego, dzieci z najstarszych grup uczestniczyły w zajęciach praktycznych pod kierunkiem szefa przedszkolnej kuchni oraz nauczycieli - wychowawców. Przedmiotem zajęć było praktyczne wykonanie surówki z kapusty pekińskiej z marchwią i pietruszką. Pani Justyna - organizatorka zajęć prowadziła rozmowy z dziećmi na temat zdrowego żywienia, roli warzyw i owoców dla zdrowia człowieka.
Nauczycielka podczas zajęć zastosowała metodę pracy z dziećmi "burzę mózgów", doceniła przy tym dużą wiedzę dzieci na ten temat. Szefowa kuchni kierując pracą maluchów, pokazała cały proces technologiczny wykonania surówki, począwszy od czynności higienicznych, poprzez rozdrobnienie warzyw, wymieszanie ich, doprawienie oraz estetyczne podanie. Dzieci z chęcią i dużym zaangażowaniem wykonywały poszczególne czynności.
Po zakończeniu pracy odbyła się degustacja pysznej surówki. Głównym celem zajęć praktycznych było zachęcenie dzieci do jedzenia warzyw i owoców pod różnymi postaciami.
W czasie wolnym dzieci przygotowały sadzonki roślin kwitnących: nasturcji, bratka, groszku pachnącego, lwich paszczy.
W przedbiegu do prac w przedszkolnym ogródku dzieci miały możliwość przypomnieć sobie jakie są metody uprawy roślin i warzyw, nabyły umiejętność przygotowania sadzonek oraz dowiedziały się jakie warunki są niezbędne do wzrostu i rozwoju roślin.
Z okazji zbliżających się Walentynek w przedszkolu "Radosne Słoneczko" rozpoczęły się przygotowania do tego miłego święta. Dzieci zapoznały się z etapami powstawania ciasteczek, po czym same miały okazję doświadczyć ich wykonania.
Prezentowanie się w prawdziwych, kucharskich strojach, manipulowanie ciastem, ozdabianie go według własnych pomysłów dało dużo radości i satysfakcji z samodzielnie wykonanych upominków.